1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 2000 от Разлог пак срещу "Натура 2000"

2000 от Разлог пак срещу "Натура 2000"

 

2000 души от Разлог излязоха вчера да протестират срещу проекта "Натура 2000". Те блокираха пътя Симитли - Гоце Делчев. Протестите ще продължат още два дни, съобщи инициативният комитет на граждани в Разлог. Проектът "Натура 2000" представлява включени защитени територии в страната, върху които може да се строи само със специални разрешителни. За строежи, които попадат в защитените територии, ще се изплащат компенсации.
Жителите на града ще протестират и в столицата на 18-и пред Министерския съвет, където ще се опитат да връчат декларация на премиера Станишев. В нея се настоява за обяснения защо някои територии от района на Разлог са изключени от проекта. Протестиращите ще настояват за спешна среща освен с министър-председателя, с президента, председателя на парламента и министъра на околната среда.
От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) уточниха, че изказването на кмета на Разлог Любен Татарски за постигнато споразумение земите извън двата национални парка Рила и Пирин да бъдат изключени от "Натура 2000" не отговаря на истината. Всъщност в проекта на екологичната мрежа не е предвидено включване на площи извън двата национални парка. Невъзможно е да се изключват територии от "Натура 2000" заради интереси на инвеститори./novinar.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.