1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 2257 земеделци във Варненско декларират доходите си пред НАП

2257 земеделци във Варненско декларират доходите си пред НАП

5% отстъпка от данъка за довнасяне получават онези производители, които подадат декларацията си за доходите и внесат дължимия данък до 10 февруари 2011 г.

2257 земеделски производители от област Варна, регистрирани в Областна дирекция "Земеделие"- Варна, трябва да декларират доходите си за предходната година пред НАП до 2 май 2011 година, информира econ.bg.

За първи път тази година регистрираните земеделски производители ще трябва не само да подадат годишна декларация, но така също и да начислят и платят данък за получените доходи през 2010 година. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът им позволява да намалят облагаемия доход с 60 % нормативно признати разходи и с размера на внесените задължителни осигурителни вноски.

Важно е да се знае, че вече са облагаеми доходите на регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност, припомнят от НАП - Варна.

Земеделските производители, които извършват дейност като еднолични търговци, не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2010 година и доказаните разходи.

5% отстъпка от данъка за довнасяне получават онези земеделски производители, които подадат декларацията си за доходите и внесат дължимия данък до 10 февруари 2011година. Същата отстъпка ползват и тези, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис и внесат дължимия данък в срок до 2 май 2011 г.

От НАП Варна напомнят още, че земеделските производители, които прекъсват или прекратяват дейността си, са длъжни в 7-дневен срок от настъпване на съответното обстоятелство да подадат декларация в Агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.