1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 230 милиона лева към бюджета за земеделие не могат да бъдат осигурени

230 милиона лева към бюджета за земеделие не могат да бъдат осигурени

Снимка:

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

"Към момента, тези 230 милиона лева към бюджета за земеделие не могат да бъдат осигурени". Това каза в кулоарите на парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде агенция „Фокус”.

Никога няма да се откажа от това, което съм поискал, защото го искам не за себе си – искам го за бранша, каза Найденов. Той заяви, че решението ще има или няма да има увеличение на субсидията за зърнопроизводителите ще се вземе от парламента. На срещи между премиера, вицепремиера, Комисията по земеделие и гори и ръководството на МЗХ, са обсъждани всички възможности.

„Премиерът изслуша и нашите мотиви, и мотивите на финансовия министър. За съжаление, сигналите, които пристигат, не са добри. Не съм оптимист, че тези допълнителни 230 милиона лева, за които настоявам аз, моята администрация и Комисията по земеделие и гори, ще бъдат намерени. Чух коментара на Оли Рен и на финансовия министър. И министър Дянков, и премиерът, са изключително притеснени, защото няма как да останем изолирани от това, което се случва около нас. Знам колко е тежко решението, и то ще бъде взето от парламента. Нека да видим какво ще бъде то”, заяви министър Найденов.

Зърнопроизводителите не искат оставки за момента, а настояват за среща с премиера и са изпратили отворено писмо. На специална среща вчера с целия бранш коментирахме отново ситуацията. Предходния ден на задълбочен дебат в Комисията по земеделие и гори бюджетът беше приет във варианта му на вносител", каза Найденов.

Идеята за продаването на земи от Държавния поземлен фонд е обсъждана преди повече от година на среща на Съвета за тристранно сътрудничество, заяви той. „Това не е нещо, което ще се реализира, защото законодателството го забранява. Ако се реши да се прави подобно нещо, трябва да мине през законодателна промяна”, напомни министър Найденов.

МЗХ се опитва да се освободи от ненужните активи на търговските дружества. „Освен дефицита във фонд „Земеделие” – тези 230 млн. лева, имаме и 4.1% по-малък бюджет в средствата на МЗХ. Има доста активи, които не само че не се използват, а са обект на посегателство. От тези активи можем да се освободим”, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.