1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 28 предприятията в България са въвели всички европейски стандарти, заяви Михаил Великов

28 предприятията в България са въвели всички европейски стандарти, заяви Михаил Великов

Нормативното изискване, според което започва работа този проект е Законът за храните, с оглед промените в европейското законодателство по отношение на млекопреработвателната промишленост специално.

 

28 са предприятията в България, които в момента са въвели всички европейски стандарти или скоро ще покрият такива и за износ на продукцията на общия европейски пазар. Това заяви Михаил Великов, изпълнителен директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България, при поставянето на началото на проекта: "Подпомагане на малки и средни предприятия от млекопреработвателната промишленост за въвеждане на системата за анализ на опасностите и контрол на критичните точки - НАССР". Той уточни, че с оглед на бъдещото членство на страната ни в ЕС са изработени оптимални срокове за покриване изискванията на ЕС. Според проекта сроковете за подаване на документи от малки и средни предприятия е до 29 април тази година, след което ще бъде извършена документална проверка дали те отговарят на условията и ще бъде избран консултант. Списъкът с одобрените малки и средни фирми ще бъде обявен на 10 май, а между 8 и 13 май ще бъде извършена ветеринарна проверка на фирмите. Одобрените ще станат ясни на 8 юни. Между 15 и 20 юни ще се сключват договорите, а максималният размер на отпусканата безвъзмездна помощ е 10 хиляди лева. Някои предприятия ще получат лиценз за износ само на вътрешния пазар, а други ще могат да изнасят продукцията си в целия ЕС. Смятам, че с помощта на Министерство на икономиката и ветеринарните служби ние ще докажем високото качество на българските млечни продукти, категоричен бе Михаил Великов. Нормативното изискване, според което започва работа този проект е Законът за храните, с оглед промените в европейското законодателство по отношение на млекопреработвателната промишленост специално.

Крайният срок за приключване на проекта е 30 юни 2006 година. За останалите храни сроковете остават до края на следващата година. Великов каза още, че предстоят до края на месеца срещи по представяне на проекта в градовете Пловдив, Велико Търново и София. Информация и подробности по проекта могат да бъдат намерени както на интернет страницата на Министерство на икономиката (МИ), така и във ведомството. На национално ниво проектът ще бъде представен и работен от МИ./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.