1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 30 петричани започват съдебни дела заради отнети общински ниви

30 петричани започват съдебни дела заради отнети общински ниви

 

30 петричани започват съдебни дела за общински ниви в местността Козляк в края на града по посока село Ръждак. Хората ще търсят справедливост в съда, след като с имотите, които стопанисват от 47 години, поземлената комисия обезщетява други техни съграждани. На среща вчера кметът Вельо Илиев също им обеща съдействие.

Преди 47 години спорните терени представлявали пустеещи шубраци, разказаха негодуващите. Те разработили земята, някои си направили градини, а други посадили овощни дръвчета. Дори и вода си докарали от Дълбошнишка река и деретата. До миналата година ги обработвали и стопанисвали като свои, като си плащали редовно на държавното лесничейство такси за ползване на държавна земя. Никой не разбрал как, но земята от държавна станала общинска собственост. И без да вземе предвид десетилетния им труд и поне да ги уведоми, поземлената комисия започнала да раздава имотите и да настанява на тях други петричани.

Въпросните терени ни бяха предоставени за ползване като общински поземлен фонд с решение на Общинския съвет през 2002 година, коментира шефът на поземлената комисия Мохамед Рушидов. Оказва се обаче, че този факт е пропуснат от кмета Вельо Илиев.

Не знам как държавната земя е станала общинска. Но поземлената комисия е подчинена на Министерството на земеделието и горите, не на кметството, коментира пред засегнатите градоначалникът.

Аз ще внеса вашите предложения в Общинския съвет и след вземане на съответното решение, което вярвам общинските съветници няма да ви откажат, ще поискаме Районният съд да отмени настаняването. А след това може и конкурс за продажба на земята да обявим и вие по законов път да придобиете собствеността й, заяви още кметът.

Илиев обеща следващата седмица да организира среща на гражданите с Общинския съвет.

"Предлагаме четири варианта за решение - първият е да си платим земите на общината, тоест да си ги купим от общината. Втори вариант - от поземлената комисия (както хората още наричат служба "Земеделие и гори" – б. а.) да видят кои земи са изоставени, с тях да обезщетяват други хора, а не да ги водят наготово. Трети вариант – по съдебен път да започнем "войната на таралежите". И четвърти, последен вариант, в случай че нито един от трите не бъде приет, унищожаваме всичко, каквото сме създали, затрупваме с камъни и оставяме земите така, както сме започнали да ги обработваме", поясни Стоянов, заяви един от дългогодишните стопани на спорните терени - Константин Стоянов, който е бивш командир на военно поделение.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.