1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 3000 инспектори проверяват храните

3000 инспектори проверяват храните

За качеството на спиртните напитки и ментетата на пазара, както и досега ще продължи да следи Министерството на икономиката

2998 инспектори ще проверяват безопасността на храните от догодина, ще обобщават данните, ще налагат глоби и дори ще издават предписания за закриване на магазини, ресторанти, сладкарници, цехове и цели производства, ако се окаже, че те ни тровят с токсични храни. Санкции ще важат дори ако в продуктите има и минимални количества вредни вещества. Това предвижда проектозакон за агенция за безопасност на храните, която ще бъде създадена през 2011 г. Проектът беше гласуван от депутатите на здравната комисия в парламента вчера, пише Monitor.bg.

Щатовете са с 400 по-малко от сега съществуващите звена по контрола на храните, обясни заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров и допълни, че към новосъздаващата се агенция ще влязат инспекторите от РИОКОЗ, тъй като тази инспекция и структурите й във всички градове предстои да бъдат закрити от 1 април. Нейни поделения ще бъдат създадени във всички 28 областни града. 25% от собствените й приходи, набирани от санкции и глоби, ще бъдат начислявани като премии и допълнителни възнаграждения за нейните служители, е записано още в проектозакона. Освен храните, които слагаме всеки ден на трапезата си,  инспекторите в нея от бившите РИОКОЗ ще следят най-стриктно какви хранителни добавки се продават в аптеките и дори по интернет. За качеството на спиртните напитки и ментетата на пазара, както и досега ще продължи да следи Министерството на икономиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.