1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 305 акта състави лесничейството в Плевен от началото на годината

305 акта състави лесничейството в Плевен от началото на годината

 

Служителите на Държавното лесничейство в Плевен са съставили 305 акта от началото на годината, каза инж. Юрий Николов, директор на лесничейството. На базата на съставените актове са наложени глоби и обезщетения в размер на 98 778 лева. Събраните суми обаче са едва в размер на 3 661 лева.

Пак от началото на тази година проверяващите от Държавното лесничейство са констатирали 431 кубика незаконно отсечена дървесина. От тях 31 кубика са задържани в полза на държавата, каза още инж. Николов. Конфискувани са и инструменти, с които бракониерите са извършвали незаконната сеч – това са брадви, ръчни триони, три моторни триона, няколко леки автомобила и повече от 30 каруци.

Общият брой на проверките, извършени от Държавното лесничейство съвместно със служители на полицията и други проверяващи органи, от началото на годината досега е 550.

В края на миналата седмица екип на Държавното лесничейство в Плевен съвместно с полицията извършиха проверки в района на Писарово. Една е заловената каруца с нелегално отсечени дървета. Инж. Николов допълни, че проверките, извършвани от горските, са ежедневие.

В разговора стана ясно, че тенденцията бракониерите да са от ромски произход се запазва. Нещо повече – често това са едни и също роми, вече добри познайници и на горските, и на полицията. На незаконната сеч до момента се гледа като на административно нарушение на Закона за горите, като на бракониерите се отнема отсечената дървесина и инструментите. Вече две години от лесничействата настояват за промяна в Наказателния кодекс и на подобно деяние да се гледа като на престъпление. Засега обаче реакция няма.

Като всеки проблем, и този има две страни. Едната са бракониерите, другата – хората, които купуват от тях дървесината. В Закона за горите са предвидени глоби, но много от хората не знаят това. Други пък нехаят и вадят аргументи, че така дървата за зимата им излизат по-евтино. Затова от Държавното лесничейство в Плевен отново припомнят на гражданите, че подобна покупка е незаконна и наказуема./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.