1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 313 милиона лева са предвидени за програми в областта на околната среда

313 милиона лева са предвидени за програми в областта на околната среда

Основното финансиране по изпълнение на програмите за постигане на правителствените цели за опазване на околната среда през 2006 година е от Европейския съюз

 

313 милиона лева ще изразходва Министерство на околната среда и водите за програми в областта на екологията. Девет са приоритетните направления, които обхващат седемнайсет програми. Приоритетите са насочени  към  управление на водите, на отпадъците, опазване на чистотата на атмосферния въздух, опазване на биологичното разнообразие, управление на опасните химични вещества и препарати, информационно обезпечаване и повишаване на общественото съзнание, комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, управление на дейностите по изменение на климата, геологията, подземните богатства и опазването на земните недра и почвите.

Общо консолидираните разходи са в размер на 313 635 хил. лв. От тях 268 216 хил. лв. са администрирани от външни за министерството източници.

Администрираните разходи се разделят на администрирани по бюджета на МОСВ в размер на 16 245 000 лв. - това са средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за извършване на мониторинговата дейност в размер на 6 млн. лв., както и безвъзмездна помощ от Световната банка за възстановяване на влажните зони в районите на Белене и Калимок в размер на 10.2 млн. лв.

251 971 000 лв. са администрирани за други фондове и сметки -  в тези суми влизат средства на ПУДООС - 68.2 млн. лв., целева субсидия на общините - 40 млн. лв., фондове на Европейския съюз - 98.4 млн. лв., кофинансиране от Националния фонд - 29 млн. лв., минали екологични щети - 21 млн. лв., Национален доверителен екофонд - 1.3 млн. лв.

Основното финансиране по изпълнение на програмите за постигане на правителствените цели за опазване на околната среда през 2006 година е от ЕС, Държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и бюджетни средства за финансиране на екологични проекти в общините. Най-много средства се предвижда да се изразходват в областта на политиката по водите, отпадъците, биологичното разнообразие, информационното обезпечаване и повишаването на общественото съзнание. Значителни средства са предвидени и за политиката по комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.