1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 314 случая на извършени престъпления с евросредства в сектор земеделие

314 случая на извършени престъпления с евросредства в сектор земеделие

Това сочат данните от дирекция АФКОС към МВР за периода 2007-2013 г.

62% от нередностите при плащане с европари са установени при обществени поръчки. Това сочат данните от дирекция АФКОС към МВР, която се занимава с разследването на злоупотреби с еврофондове. На второ място по вид нарушения се нареждат необоснованите разходи по проектите. За изминалия програмен период 2007-2013 г. са разкрити общо 1190 нередности при тези плащания. Само 257 случая обаче са докладвани на Европейската комисия, тъй като прагът, над който се уведомява ОЛАФ, е много висок, пише "Сега".

Подобна е картината и при земеделските фондове. Там са открити внушителен брой нередности - 7414. Според Бойко Костов от АФКОС обаче големият брой нарушения се дължат на техническа грешка при обработването на информацията за подадените сигнали. Това е и причината на прокуратурата да са докладвани едва 314 случая, при които се смята, че са извършени престъпления с евросредства. Костов обаче отказа да съобщи при каква част от тези случаи се е стигнало до осъдителна присъда и колко са оправдани.

Това е поредният знак за сериозната корупция при обществените поръчки. Именно справянето с нея беше сред обещаните реформи от кабинета "Орешарски". Вече измина почти цялата първа година от мандата му, но резултат в това отношение няма. Промени в Закона за обществените поръчки бяха подготвени от вицепремиера Даниела Бобева. Въпреки че те все още не са приети от парламента, шефката на Агенцията за обществени поръчки Миглена Павлова обяви, че се подготвя изцяло нов законопроект. По този начин щяла да се избегне необходимостта от постоянни промени на парче.

Отделно от това Центърът на противодействие с корупцията, известен като БОРКОР, похарчи 5 млн. лв. за създаване на специален софтуер, с който да се парира корупцията при търговете и да спести 1 млрд. лв. Това обаче не се случи, тъй като предложенията му не бяха възприети от управляващите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.