1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 328 кг е очакваният среден добив от един декар пшеница за реколта 2006

328 кг е очакваният среден добив от един декар пшеница за реколта 2006

 

328 кг е очакваният среден добив от един декар пшеница за реколта 2006, стана ясно след вчерашното редовно заседание на Консултативния съвет по зърно /КСЗ/. 259 кг от дка е прогнозираният добив при ечемика.

3 055 000 тона е очакваната реколта от пшеница, по данни на Дирекция “Растениевъдство”, съобщи директорът й Цвятко Георгиев. 465 000 тона се очаква да е добивът от ечемик. Площите за реколтиране са 9 313 000 дка за пшеницата и 1 796 000 дка за ечемика, като пропадналите площи са около 1,1 % за пшеницата и 5,1 % - при ечемика, уточни зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова. Предстои провеждане на последно обследване на посевите от пшеница и ечемик, което ще приключи до седмица преди началото на жътвата.

На Консултативния съвет беше съобщено, че през последните два месеца климатичните условия се характеризират с нестабилност и ниски за периода средни денонощни температури и валежи, съчетани с висока атмосферна влажност, което не е най-благоприятно за посевите и някъде те са със забавена вегетация. Това ще се отрази и върху началната дата на стартиране на жътвата, прогнозира Консултативният съвет.

В Бургас, Варна, Сливен, Шумен и Ямбол валежите са по-оскъдни и това е повлияло зле на очакваните добиви при есенниците и преждевременното узряване на ечемика, стана ясно още днес. Въпреки това реколтата от пшеница като цяло се очаква да бъде с добри хлебопекарни качества, съгласиха се участниците в съвета. Не може да се говори в никакъв случай за лошо зърно тази година, подчерта и Димитър Катранджиев от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Като се прибави към това, че в страната има около 200 000 тона преходен остатък от миналогодишна реколта, оценяван като благоприятен, зам.-министър Бъчварова подчерта, че няма напрежение на пазара и жътвата ще стартира при нормална пазарна ситуация. Тя прогнозира, че може да се очаква и е необходим нормален баланс на задоволяване на вътрешното потребление и износа.

По данни на Софийска стокова борса производството в останалите страни от Черноморския басейн спада и това създава добри перспективи пред българските производители и търговци за реализацията на тяхната продукция, стана ясно още по време на обсъжданията в КСЗ. Това вероятно ще доведе и до голям интерес към количествата зърно за износ, което съчетано с квотите за безмитен експорт за страните от ЕС, които са около 400 000 тона и стартират от 1 юли 2006, допълнително ще стимулира раздвижването на пазара.

Зам.-министър Бъчварова обяви, че по предварителни данни Държавен резерв е заявил готовност да изкупи за попълване на своите запаси качествена пшеница от Втора Б група. През миналата година Резервът освободи 95 423 тона, а закупи само 68 021 тона. Остатъкът за попълване от 27 402 тона, както и 86 000 тона, които резервът освободи тази година, съставляват количеството от 113 402 тона, което резервът ще трябва да попълни през тази година след нова реколта. С тях ще се покрият освободените от резерва количества от стари реколти.

47 са публичните складове с вместимост 520 хил. тона и 135- лицензираните зърнохранилища с вместимост 1,840 млн. тона, обяви изпълнителният директор на Националната служба по зърното и фуражите Злати Златев. Част от складовите наличности ще бъдат освободени до нова реколта и няма да има проблеми със съхранението, счита той.

Няма проблеми и със състоянието на прибиращата техника, съобщи директорът на Контролно-техническата инспекция към МЗГ Георги Георгиев. От общо 8501 зърнокомбайна, регистрирани в страната, се очаква активно да участват в предстоящата жътвена кампания около 6500, уточни той.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.