1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 350 млн. души в Африка страдат от недохранване

350 млн. души в Африка страдат от недохранване

На фона на войната в Украйна и други международни кризи гладът в Африка остава незабелязан

За хуманитарна криза в Африка предупреждава Червеният кръст. Според организацията в момента всеки четвърти жител на континента страда от недохранване, като общият брой е около 350 милиона души. 
 
На фона на войната в Украйна и други международни кризи гладът в Африка остава незабелязан, отбелязват от Червения кръст. Според експертите тази хуманитарна криза засяга големи части от континента – от измъчваните от суша държави като Сомалия и Етиопия на изток, до Мавритания и Буркина Фасо на запад. От ръководството на организацията изтъкват, че ужасите, на които е подложено цивилното население в Украйна, не бива да засенчват положението на гладуващите в Африка.
Сред най-силно засегнатите са страните в източната част, където милиони хора са заплашени от гладна смърт в следствие на най-страшната суша от десетилетия. По данни на ООН в тези региони повече от 6 милиона души са зависими от хуманитарна помощ. 
 
Подобна е ситуацията и в западна Африка, която е изправена пред най-големия недостиг на храни от 10 години насам. В резултат на регионални конфликти, суша, наводнения и коронакризата броят на гладуващите там е скочил четири пъти за последните 7 години, за да достигне 27 милиона. До юни на глад ще бъдат изложени 38 милиона души, изчисляват хуманитарни организации.
 
От Червения кръст се опасяват, че войната в Украйна ще утежни ситуацията в Африка. Цените на храните и горивата в региона са се покачили, което е довело до прекъсване на веригите за доставка. За да предостави адекватна помощ Червеният кръст се нуждае от минимум още 1 милиард евро, а досега са събрани едва 200 милиона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.