1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 400 млн. евро помощ за италианските фермери

400 млн. евро помощ за италианските фермери

Експерти в Рим изчисляват, че за първите пет месеца от годината производствените разходи на стопаните са се повишили с 23%

Пострадалите от сушата фермери в Италия ще получат допълнителна подкрепа от правителството. Предвидени са 200 милиона евро помощи за възстановяване на животновъдството и земеделското производство, както и 194 милиона под формата на данъчни облекчения при закупуването на горива през третото тримесечие.
Експерти в Рим изчисляват, че за първите пет месеца от годината производствените разходи на стопаните са се повишили с 23%. Най-голям скок – почти 60 на сто – е отчетен при енергоносителите, следват торовете с плюс 40%, услугите са поскъпнали с 38, фуражите с 23, а животните за разплод с 10 на сто.
Ето защо италианските фермери са все по-песимистично настроени. Докато през 2021-та 60% от тях са очаквали да запазят нивото на своето производство стабилно през следващите три години, а 29 на сто са смятали, че дори ще го увеличат, сега само една трета от стопанствата е на мнение, че може да продължава на същото ниво. Подобрение очакват по-малко от 25%, а всеки десети фермер е на път да се откаже от дейността си.
Освен пряката финансова помощ, правителството в Рим отпуска и 150 милиона евро от парите за възстановяване и развитие, дадени от Европейския съюз, с които да се подобри веригата на доставки. Ще се финансират мерки за повече ефикасност при складирането, транспорта и преработката на аграрни продукти, както и за по-добра енергийна ефективност. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.