1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 5 млн. лв. от фонд "Тютюн" са заделени за компенсиране на зърнопроизводителите

5 млн. лв. от фонд "Тютюн" са заделени за компенсиране на зърнопроизводителите

 

За компенсации за загубите на зърнопроизводителите има отделени 5 млн. лева от фонд "Тютюн" и това са най-сигурните средства. Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил пред парламентарната комисия по земеделие и горите.

На вчерашното заседание на комисията бяха поканени и българските депутати в Европарламента.

Кабил обясни, че когато някоя държава е засегната от наводнения или суша, компенсациите на производителите стават за сметка на Националния бюджет.

Той добави, че Националният институт по метеорология и хидрология към БАН ще изготви справка за климатичните условия в страната, която ще бъде представена в ЕК, за да стане ясно, че страната ни търпи загуби от климатичните условия.

Въпреки това обаче през тази година доходът от зърно от единица площ ще бъде по-висок от миналата година, но производителите не продават, коментира Кабил. Той добави, че това безкрайно задържане на реколтата нагнетява обстановката.

Като член на ЕС вече сме част от общата iелскостопанска политика, а някои хора явно не го осъзнават, каза министърът, като уточни, че на международните борси цената на зърното в момента е много изгодна.

Комисията, земеделският министър и евродепутатите се разбраха да подържат взаимен обмен на информация.

По този начин българските евродепутати ще могат за защитават националните интереси в Европейския парламент, обобщи Филиз Хюсменова, депутат в Европарламента.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.