1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 5% от предприятията, които се занимават с добив и търговия с дървесина са излезли „на светло”

5% от предприятията, които се занимават с добив и търговия с дървесина са излезли „на светло”

Снимка:

Една от причините е въвеждането на електронния превозен билет

5% от предприятията, които се занимават с добив и търговия с дървесина са излезли „на светло” след въвеждането на електронния превозен билет. Това обяви в Русе земеделският министър Десислава Танева. В крайдунавския град беше представен електронният дневник, който е последният елемент от проследяването и отчитането на дървесината от горите до крайните преработватели.

Системата ще заработи официално от 2017-та година. До тогава тя ще се тества в няколко предприятия за преработка на дървесина, като това в Русе, където беше представена. След въвеждането на електронния превозен билет общо за страната предприятията в бранша са станали 4099, като преди това те са били с 5% по-малко.

Системата ще трябва да бъде внедрена във всички предприятия. Тя е под формата на приложение и може да се изтегли от интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите. То ще може да се инстралира дори и на таблет и смартфон. IT-специалисти на Агенцията ще са разположение на фирмите за консултация и въпроси. Част от системата са и GPS системите и камерите за видеонаблюдение, които всяко предприятие има.
Досега предприятията попълваха хартиени дневници, които за много фирми са били неудобни. Причината – обектите им са на открито и при неблагоприятни климатични условия се мокрели. Данните от електронната система ще се съхраняват 5 години.

Автор: Теодора Узунова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.