1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 50 млн. паунда за премахването на нелегални сметища във Великобритания

50 млн. паунда за премахването на нелегални сметища във Великобритания

Снимка:

Общинските съвети ще глобяват всеки нарушител с до 400 паунда

Близо 50 милиона лири годишно струва премахването на нелегалните сметища във Великобритания. Общините в Обединеното кралство ежегодно се сблъскват с почти 900 хиляди случая на изхвърлени отпадъци на нерегламентирани места.

Асоциацията за местно самоуправление във Великобритания призовава общините към нулева толерантност при подобни нарушения. Общинските съвети ще глобяват всеки нарушител с до 400 паунда, а превозните средства, използвани за изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места, ще бъдат конфискувани и унищожавани.

Проблемът не се ограничава до градски пространства, а все по-често се среща и по селата, където отпадъци се изхвърлят в ниви и ливади. Фермерите се оплакват, че премахването на такива боклуци, обикновено стари мебели или строителни материали, им излиза по 800 паунда. Най-засегнати са площи, близо до по-големи градове.

Общините във Великобритания едва от тази година разполагат с възможността сами да определят глоби и други наказателни мерки при подобни нарушения.

На национално ниво вече съществуват законови разпоредби и съответните наказания. Максималната глоба може да достигне 50 хиляди лири, в по-тежки случаи може да се наложи и лишаване от свобода до 1 година. До момента обаче в цялата страна няма нито един осъден, оплакват се от Асоциацията за местно самоуправление. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.