1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 511 декара жито е унищожено при пожари в Пловдивско

511 декара жито е унищожено при пожари в Пловдивско

Наложени са актове и на държавни учреждения

До момента са възникнали 12 пожара в житни насаждения, при които са унищожени 511 дка житни култури. Кампанията по прибирането на реколтата е към своя край, но опасността остава, съобщават от пожарната служба. Основни причини за пожарите са небрежност при боравене с открит огън и технически неизправности, вкюлчителон и късо съединение на далекопровод. Също причина за запалването често е мълнията.

Анализът обаче показва, че в основата на повечето от пожарите стои човешката небрежност. Пожарната опасност в полето не е отминала. След жътвата все още има стърнища с неприбрана слама, а и повечето от тревите в полето са изсъхнали.

Синоптиците прогнозират отново покачване на температурите, което ще създаде предпоставки за възникване на множество пожари в полския и горски фонд.

От началото на месец юли до днес възникнаха 395 пожара в сухи треви. Въпреки категоричната забрана продължава изгарянето на стърнища, сухи треви и други растителни остатъци. Вследствие на това са сериозно застрашени от пожари още неожънати площи, други насаждения, горски масиви и постройки.

До момента са издадени 5 акта за палене на стърнища и сухи треви. През последната седмица са наложени актове и на държавни учреждения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.