1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 52 са частно практикуващите ветеринари в Добричка област

52 са частно практикуващите ветеринари в Добричка област

В началото на следващата седмица лекари ще сключат с БАБХ индивидуални договори за изпълнение на държавната имунопрофилактична програма

В началото на следващата седмица ветеринарните лекари ще сключат с Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ индивидуални договори за изпълнение на държавната имунопрофилактична програма. Това съобщи пред Дарик д-р Димитър Димитров - председател на Областна колегия на Българския ветеринарен съюз.

Тази година ваксините се получават навреме, заплащането на труда ни закъсня, но все пак средствата бяха изплатени в началото на декември, коментира д-р Димитров. В края на ноември е бил подписан анекс към годишния рамков договор от 2008 година. Ветеринарите обаче са били обезпокоени от решение на МС от 7 декември. То е за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, според които собствениците на животни сами ще заплащат държавната имунопрофилактична програма, като впоследствие държавата ще им връща средствата. „Картината обаче не е ясна и се надяваме на диалог с Министерството на земеделието, за да могат тези промени да станат и с наше участие", заяви д-р Димитров.

52 са частно практикуващите ветеринари в Добричка област - членове на съюза. Той е създаден през 2008 година като изискване на ЕС. Колегии са изградени във всички области в страната, като целта им е да контролират отношенията между ветеринарните лекари. Във всяка областна съсловна организация функционира Комисия по контрол и професионална етика, която разглежда жалби и сигнали на ветеринари и стопани на животни. Комисията има право да налага предписания и актове за нарушения, като максималното наказание е глоба от 5 минимални работни заплати, както и лишаване на ветеринарния лекар от право да практикува.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.