1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 60% от българите подкрепят въвеждане на термина за качество „планински продукт“ в България

60% от българите подкрепят въвеждане на термина за качество „планински продукт“ в България

Oсновните привърженици на това нововъведение са живеещите в столицата

60% от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „планински продукт“. 27 % смятат, че  може би ще има добър ефект, 10% нямат мнение, като само 3% са против. Това стана ясно от представяне на национално социологическо проучване – Въвеждане на термин за качество „планински продукт“, осъществено от АФИС по поръчка на евродепутат Момчил Неков. 
 
Въвеждане на означението „планински продукт“ в България, както и насочване на вниманието към планинското земеделие, възможностите за развитие на земеделските производители от тези региони и активно присъствие на техни продукти на пазара в България и ЕС е една от каузите, по които работи евродепутат Момчил Неков.
 
„На хората от планинските региони трябва да им се даде видимост, защото производството там е по-трудоемко, има по-слаборазвита инфраструктура, по-малко инвестиции, по-труден достъп, но пък и чиста околна среда.
България може да е една от първите страни в Европейския съюз, която да въведе термина „планински продукт“, заяви Момчил Неков.
 
„Над 40% от България е с планински релеф. Затова трябва да се възползваме от съществуващите европейски инструменти и да дадем шанс за развитие на планинското земеделие и продукция“, уточни Неков.
 
„От изследването стана ясно, че основните привърженици на това нововъведение са живеещите в столицата, по-заможната част от населението, хората с високо образование и добро здраве; това са и хората, склонни да плащат повече за подобен тип продукти“, коментира Стефан Георгиев, социолог от социологическа агенция АФИС.
 
43% от анкетираните дават положителен отговор, че ако се въведе термина за качество „планински продукт“, ще имат доверие в качеството на продуктите, върху чиито опаковки има знак.
 
В събитието се включиха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ, представители на планински общини и земеделски производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.