1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 660 години затвор за измамници с аграрни субсидии

660 години затвор за измамници с аграрни субсидии

Присъдата сложи край на процес, в който ставаше дума за най-голямата разкрита измама с европейски аграрни субсидии

Съд в Сицилия осъди 91 лица, членове на местната мафия, на общо 660 години затвор, след като ги призна за виновни по обвинение за неправомерно присвояване на аграрни субсидии. Престъпната групировка стана известна с прозвището „Мафията на пасищата“ и е действала между 2000 и 2013 година.
 
Присъдата сложи край на процес, в който ставаше дума за най-голямата разкрита измама с европейски аграрни субсидии. Първоначално бяха обвинени 101 членове на престъпната организация, от които 91 са осъдени на средно 7 години затвор, като повечето от тях са с повече от една присъда. Към обвинението за измами бяха добавени изнудване и трафик на дрога.
 
Мафията е действала най-вече в региона на природния парк Неброди, планинска верига близо до град Месина. Престъпниците години наред са държали тамошните арендатори на пасища в подчинение и са ги принуждавали да им прехвърлят своите земи. След това площите са изоставяни, но пред властите са декларирани като обработвани или като зелени площи.
Измамата е функционирала до 2013 година, когато държавата назначава нов директор на природния парк. През 2015 той постановява нови правила за ползване на земите в защитената територия, които задължават арендаторите да представят анти-мафия-сертификат, с който да удостоверят, че не са под влиянието на престъпниците. 
 
Процесът продължи повече от 20 месеца, а властите конфискуваха над 6 милиона евро в брой, присвоени от организацията, както и имоти за 4 милиона и 17 ферми. Нейният шеф получи най-високата присъда – 30 години затвор. Сред осъдените е и кметът на едно от градчетата в парка, обвинен в корупция. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.