1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 7 българи задържани за източване на 7,5 млн. евро по Програма САПАРД

7 българи задържани за източване на 7,5 млн. евро по Програма САПАРД

 

Седем българи са задържани за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД. Това съобщи ръководителят на спецзвеново за борба с корупцията към ВКП Бойко Найденов

Задържани са и четирима чужденци - двама в Германия и двама в Швейцария. Найденов уточни, че задържането е станало след международна акция в България, Германия и Швейцария.

Лицата са наблюдавани шест месеца, извършени са обиски в 18 обекта. Иззета е документацията от тях, уточни директорът на ГДБОП комисар Ваньо Танов. Повдигнати са обвинения срещу четири лица, остава да бъдат повдигнати още три обвинения, уточни Найденов.

Източването е ставало чрез представяне на фалшиви документи за стари машини, като тези документи са минавали през няколко европейски страни.

Парите са усвоени в продължение на две години и седем месеца. Сред седемте българи няма длъжностни лица, но в момента се проучва дейността на длъжностните лица, свързани с одобряването на проекти по програма САПАРД. Задържаните българи се занимават с дейност в месопреработвателната промишленост. Очаквайте подробности.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.