1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 722 собственици готови да уедрят земите си в Ямболско

722 собственици готови да уедрят земите си в Ямболско

Първите два проектоплана за уедряване на земеделски земи вече са готови

 

Първите два проектоплана за уедряване на земеделски земи вече са готови. Те са разработени по пилотен проект с подкрепата на Световната банка в землищата на врачанското село Хърлец и на ямболското село Ботево, съобщи Виолета Коритарова, експерт в дирекция "Поземлени имоти, регистри и информационни технологии" към земеделското министерство.

Общо 722 собственици и ползватели на земеделски земи са заявили желание да се включат в уедряване на имотите им в Хърлец. Средната големина на един частен имот в селото след окрупняване на нивите е 13,7 дка, докато преди той е бил 8,9 дка. Средният размер на имотите от Държавния поземлен фонд е 73,3 дка. Преди проектоплана за комасация на земеделските земи той е бил 23,4 дка, съобщиха от дирекцията. В землището на село Хърлец преди пилотното уедряване на нивите е имало 3339 броя имоти. След първия проектоплан техният брой е 2181.

2715 броя са имотите в землището на с. Ботево след пилотното им уедряване, в сравнение с преди, когато той е бил 3897 броя. След уедряването на земите, средният брой имоти на един собственик в землището е 4, а преди комасацията са били 7 броя. 918 от 920 собственици и ползватели на земеделски имоти в селото са дали съгласие за участие в проекта за комасация.

Предстои изготвянето на втори проектоплан на комасираните имоти до края на февруари 2005 г., в който ще бъдат отразени желанията на собствениците и ползвателите на земеделски земи за местоположението на нивите им, съобщиха от земеделското министерство.

Проектът "Консултантски услуги за изпълнение на пилотен проект за комасация на земеделски земи" се реализира в продължение на 24 месеца с изпълнител френско-българският консорциум "CMS-Геоконсулт-комасация", подкрепян от Световната банка./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.