1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 7,5% по-малко зърно в ЕС тази година

7,5% по-малко зърно в ЕС тази година

Спадът се дължи на по-ниските добиви

Поредна прогноза за по-малка зърнена реколта в Европейския съюз, този път от КОПА-КОДЖЕКА. Според фермерската организация, стопаните тази година ще приберат само 296,5 милиона тона, близо 24 милиона тона по-малко от 2014-та.

В новия си доклад КОПА-КОДЖЕКА отчита, че спадът се дължи на по-ниските добиви. Тази година те са средно по 5,2 тона на хектар за 28-те страни-членки на Европейския съюз, докато миналата година са били в размер на 5,63 тона. 

В резултат на това се очакват 10 милиона тона по-малко пшеница, 7 милиона тона по-малко царевица и 3,5 милиона тона по-малко ечемик. Най-големите производители – Франция и Германия – ще приберат около 4.5 милиона тона зърнени култури. За България се очаква общ спад с 637 хиляди тона, от които 400 хиляди тона мека пшеница, и 224 хиляди тона ечемик.

Работната група по зърното в КОПА-КОДЖЕКА смята, че състоянието на зимните посеви е добро и прогнозира високо качество на продукцията. Заради високите температури и малкото валежи обаче има опасност за царевицата. Друг риск представляват различни вредители, които могат да унищожат големи площи при липсваща растителна защита. Затова от организацията настояват за бързото одобрение на нови препарати. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.