1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 8 млн. евро инвестират в център за бубарство

8 млн. евро инвестират в център за бубарство

Изграждането му е по проект "Българска коприна" за възстановяване на копринената индустрия в България.

 

Център за преработка и изкупуване на бубарска продукция на стойност 8 млн. евро ще бъде изграден във Велико Търново. Той ще включва изкупвателна и свилоточна бази, цех за сушене и преработка на пашкули, шивашки цех с около 60 работни места. Изграждането му е по проект "Българска коприна" за възстановяване на копринената индустрия в България. Проектът обхваща 4 области от страната и е разработен от Съюза на бубохранителите в България, съобщи регионалният им представител Любен Русев. Партньор при осъществяване на инициативата е холдинг "Българска коприна" АД. Двете организации са в преговори с чуждестранна банка за осигуряване на необходимите средства за реализация на проекта. Уверенията са, че до 1-2 месеца парите ще ни бъдат приведени, твърди г-н Русев.

Във Великотърновски регион ще бъдат разкрити над 400 работни места за хора, занимаващи се с производство или работещи в този център. Общо 600 семейства ще бъдат заети в производството на копринена буба. Те ще са от четирите области, обхванати по проекта ­ В. Търново, Габрово, Търговище, Разград. В тази дейност могат да се включат всички собственици на поне 5 дка собствена земя и на подходяща сграда с площ 80 кв. м. По линия на проекта ще бъдат предоставени средства на одобрените кандидати за реконструкция на сградите и пригаждането им за производство на пашкули. Г-н Русев е подготвил писма до Бюрата по труда във В.Търново, Горна Оряховица, Павликени и Свищов с молба да предоставят информация за селища с висока безработица, за да бъдат включени в проекта.

Заетите с бубарство ще подпишат договор за 15 години за изкупуване на продукцията. При спазване на технологията и изкупна цена около 6 евро/кг пашкули, едно семейство може да си докара доход между 3000 и 5000 евро през активния сезон от април до октомври. Производителите ще трябва да си пригодят помещенията за 4 производствени цикъла през поне 7 месеца в годината. За да бъде оптимален производственият процес, в помещенията температурата трябва да стига 25 градуса, а влажността да е 80 %./в. Янтра днес

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.