1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 8 проекта за възобновяеми енергийни източници са одобрени по програма САПАРД

8 проекта за възобновяеми енергийни източници са одобрени по програма САПАРД

 

Днес зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев откри работна среща за промоция на биомасата в България. Следвайки стратегическите насоки на Европейската общност за развитието на селските райони, при разработването на Националния стратегически план 2007 – 2013 г., Министерство на земеделието и горите постави като приоритет оползотворяването на биомасата от селскостопански остатъци, подчерта зам.-министър Пейчев по време на семинара, съобщиха от МЗГ.

В три от мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. се предвиждат възможности за инвестиции за преработка на растителна и животинска първична и вторична биомаса, както и за модернизация и създаване на производствени единици за производство на енергия чрез преработка на биомаса от селскостопански и горски продукти, посочи той.

До момента са одобрени осем проекта по програма САПАРД за възобновяеми енергийни източници чрез мярката "Развитие и диверсификация на икономическите дейности и създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи", каза още зам.-министър Пейчев.

Основните цели на работната среща са насочени към запознаване на заинтересованите страни, както за различните възможности за оползотворяване на биомасата, така и с мерките, предприети от реформата на първия и втория стълб на Общата селскостопанска политика, насочени към поощряването на производството на биомаса. 

Част от обсъдените теми обхващат и представяне на практически примери за оползотворяването на биологичните отпадъци в страни от ЕС.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.