1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 9 страни от ЕС се изправят срещу двойните стандарти

9 страни от ЕС се изправят срещу двойните стандарти

В столицата на Словакия се събраха специалисти от страните на Вишеградската четворка

В обща инициатива срещу двойните стандарти при хранителните продукти се обединиха девет бивши социалистически страни, вече членки на Европейския съюз. Сред тях е и България.

"В Европейския съюз не бива да има граждани втора класа", гласи целта на инициативата, формулирана от словашкият министър на земеделието Габриела Матечна на среща с експерти от 9-те държави в Братислава.

В столицата на Словакия се събраха специалисти от страните на Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, както и от Словения, Хърватия, България, Румъния и Литва. Те сравниха резултатите от извършените в държавите проверки на храните и обсъдиха следващите си действия. Както е известно, много продукти от една и съща марка, се продават с различно качество в западните и източните страни-членки на Европейския съюз. Често стоките на Изток са със занижено качество, но се предлагат на по-високи цени, отколкото на Запад.

Конференцията в Братислава послужи и за подготовка на срещата на върха, насрочена за 13 октомври. Тя ще бъде под наслов "Еднакво качество за всички". В нея ще участват представители на Европейския парламент, както и европейският комисар за правосъдието, защита на потребителите и равенство между половете Вера Йоурова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.