1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 99% от земеделците в Смолянско са с предварителна регистрация и кандидатстват за евросубсидии

99% от земеделците в Смолянско са с предварителна регистрация и кандидатстват за евросубсидии

 

1 155 земеделци, или 28% от предварително регистрираните в срока до 28 февруари, кандидатстват по общини за евросубсидии пред Разплащателната агенция, директорът на Областна дирекция "Земеделие и гори" в Смолян Вера Парунска. "4 112 души, които са 99% от земеделците в Смолянско, направиха предварителна регистрация във връзка с предстоящите плащания, касаещи земеделието в България като страна - член на ЕС", каза още Вера Парунска, като допълни, че срокът, в който се кандидатства за директни плащания, е до 15 май. Наред с това продължава и регистрацията, едновременно с подаването на заявлението, за получаване на директни плащания.
Директните субсидии се дават на база на площта, която ползва земеделския стопанин, независимо от това, какви култури отглежда. В допустимите за подпомагане площи се включват нивите, трайните насаждения, семейните градини, ливадите и пасищата. Критериите за плащания са всеки ползвател да обработва минимум 1 ха / 10 дка/, като само за трайните насаждения минимумът е 0.5 ха / 5 дка /, а парцелът не бива да бъде по-малък от 1 декар.
Минималният размер за кандидатстване по мярката за необлагодетелстваните райони, какъвто е Смолянският, е 0.5 ха или 5 дка. 
За получаването на сумите се дава възможност хората при припознаването и обработването на земята да се сдружават на съседен или роднински признак, а при пасищата е необходимо да се избере представител на общността, който да получава плащанията.
За да получи подпомагане, обясни Вера Парунска, всеки земеделски стопанин трябва да се регистрира в Системата за идентификация на земеделските парцели, да припознае и очертае ползването си върху специална ортофото карта и да подаде заявление за получаване на единно плащане на площ. То се подава в съответната общинска служба по земеделие и гори по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на юридическото лице. В периода 1 март до 10 май заявленията се подават в ОСЗГ, а от 11 до 15 май в Областната разплащателна агенция. Когато заявлението е подадено след 15 май, се налагат санкции, които са в размер на 1 % за всеки ден закъснение.
Съгласно изготвения от МЗГ списък, всички землища в област Смолян попадат в планински, необлагодетелствани райони, поради което земеделските стопани могат да получат допълнително подпомагане от около 20 лева на декар към основната сума от около 10 лева на декар. Възможни са и доплащания за определен вид култура от около 4-5 лева. Изплащането на дължимите субсидии ще се извършва от Разплащателната агенция в периода декември 2007 – юни 2008 г, като всеки стопанин ще получи и уведомително писмо с размера на субсидията, която му е изплатена./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.