1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. АГРАРЕН СЪВЕТ: На фона на протести министрите търсят решения за сектора

АГРАРЕН СЪВЕТ: На фона на протести министрите търсят решения за сектора

Стотици белгийски фермери блокираха с близо 1000 трактора центъра на Брюксел, за да изразят своя протест

На фона на фермерски протести, при които се стигна и до сблъсъци с белгийската полиция, аграрните министри от Европейския съюз обсъдиха в Брюксел какви мерки да предприемат, за да помогнат на фермерите, които са недоволни както от Общата селскостопанска политика, така и от вноса от Украйна и други страни.

Стотици белгийски фермери блокираха с близо 1000 трактора центъра на Брюксел, за да изразят своя протест. Те запалиха гуми, разсипаха оборски тор по улицата и стреляха с пиротехника срещу органите на реда. Полицията на няколко пъти използва водни оръдия и сълзотворен газ, блокира редица улици и затвори няколко метростанции.

На своята среща земеделските министри стигнаха до заключението, че ситуацията не може да остане такава, каквато е в момента. Белгийският ресорен шеф Давид Кларинвал осъди остро насилието по време на протеста, от което се дистанцира и Фламандският земеделски съюз. Според браншовиците не това е начинът да се чуе гласът на фермерите.

От своя страна агрокомисар Януш Войчеховски показа разбиране за недоволството на стопаните. Според него напрежението ще спадне, когато се промени и положението на фермерите. Затова министрите и Европейската комисия ще търсят решения за най-наболелите проблеми.

По време на дискусията в Аграрния съвет министър Кирил Вътев припомни, че в България също имаше протести на фермери и заяви, че Европейската комисия следва да направи цялостна оценка на законодателството на Зелената сделка и въздействието ѝ върху селското стопанство в Европейския съюз. Заедно с това е необходимо да се предвиди клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия, която да гарантира спазването на идентични производствени стандарти за качество и безопасност на храните и от двете страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.