1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Климатичните промени застрашават европейското селско стопанство

Климатичните промени застрашават европейското селско стопанство

Необходими са и повече средства за подкрепа на селскостопанските кооперативи

Климатичните промени застрашават все по-силно производството на храни в Европейския съюз. За това предупреди председателката на КОПА, Кристиан Ламбер, по време на изслушване в Комисията по селско стопанство в Европарламента. 
 
По думите на Ламбер екстремните суши и наводненията се случват все по-често и се превръщат във все по-голям риск за доходите на фермерите. Затова тя призова за смекчаване на екологичните норми в рамките на Общата селскостопанска политика, особено по отношение на редица еко-схеми. Председателката на Копа приветства решението на Европейската комисия за тази година да позволи дерогации, но критикува прекомерната бюрокрация, както и прекалено големия внос на аграрни продукти от Украйна. В тази връзка Ламбер призова Комисията да ограничи импорта на зърно и маслодайни семена и повтори искането комисарят по земеделие да получи по-големи правомощия. Според нея в следващия състав на Комисията този комисар да бъде един от заместник-председателите.
 
При същото изслушване председателят на Коджека Ленарт Нилсон призова законодателите да създадат повече стимули, отколкото забрани и предписания, които утежняват живота на стопаните. Необходими са и повече средства за подкрепа на селскостопанските кооперативи, смята Нилсон. 
 
От европейската фермерска организация "Виа Кампезина" изтъкнаха, че голяма част от мерките в ОСП не водят до желаната цел, в резултат на което малките ферми са все по-застрашени и се борят за оцеляване. Според едно проучване на Европейската комисия от сегашните 10 милиона ферми през 2040 година ще останат само 4 милиона, като от "Виа Кампезина" виждат основната причина за това в несправедливото разпределение на субсидиите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.