1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрната комисия в ЕП ще гласува докладите през април

Аграрната комисия в ЕП ще гласува докладите през април

Очакванията са за оспорван дебат

Трите доклада за реформа на Общата селскостопанска политика ще бъдат обсъдени и гласувани в началото на април тази година. Това реши Аграрната комисия в Европейския парламент. Очакванията са за оспорван дебат.

Вероятно на първо четене няма да се стигне до съгласие.Това означава, че въпросът няма да се реши и в пленарната зала, тъй като съвсем скоро след това изтича сегашният мандат на Европарламента. Така задачата да преговаря с Европейския съвет за бъдещата Обща селскостопанска политика остава за новия състав на парламента, който ще се избира през май. По време на дискусията между координаторите на политическите групи в Аграрната комисия имаше различни мнения по въпроса, но те бяха отхвърлени при гласуването.

В свое изявление агрокомисарят Фил Хоган призова институциите, отговарящи за законотворчеството, своевременно да постигнат съгласие, за да може след това да се стигне и до споразумение по законодателните пакети за земеделската политика и Многогодишната финансова рамка за периода от 2021 до 2027 година.  По време на дебат на пленарната сесия на Европейския икономически и социален комитет той подчерта, че фермерите се нуждаят от сигурност и стабилност по отношение на политиката и бюджета и законодателите имат отговорността да реагират бързо.

По думите на Хоган е от съществено значение да се постигне бързо съгласие по финансовата рамка. Комисарят припомни още веднъж, че още през декември миналата година държавите-членки са се разбрали до есента на 2019-та да има споразумение по въпроса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.