1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрната политика на ЕС ще увеличи глада в света

Аграрната политика на ЕС ще увеличи глада в света

Европейската аграрна политика и най-вече нейната стратегия "От фермата до трапезата" представляват риск за осигуряването на прехрана за световното население. Това показва индексът за глада, изготвян от мозъчния тръст на списание "Икономист".
 
Тазгодишният индекс, в който са включени 113 държави, се влошава, най-вече заради пандемията от Ковид-19, международните конфликти и последствията от климатичните промени. Индексът показва доколко сигурна, достъпна и здравословна е храната в изследваните страни.
Между 2012 и 2019 година ситуацията се подобрява, като индексът отчита ръст от 57 до 61 пункта. След това идва стагнация, а през настоящата година и спад до малко под 60 пункта.
 
На фона на тази заплаха не е учудващо, че представители на европейския аграрен сектор не показват особено разбиране за стратегията "От фермата до трапезата", се казва в доклада на мозъчния тръст. В него се цитират и няколко научни изследвания, които посочват, че стратегията ще доведе до значителен спад на производството на храни в Европа.
 
По-ниската стойност на тазгодишния индекс се отнася за всички региони по света и за държави с различно ниво на развитие. В най-добро положение, както и през последните години, са страните в Европа, докато населението на Африка, особено южно от Сахара, е изложено на най-голям риск от глад.
 
В тази връзка от фермерските организации Копа и Коджека подчертават, че осигуряването на прехраната в Европейския съюз в никакъв случай не бива да се приема като даденост. Нарушенията на веригите за доставка по време на пандемията и заради Брекзит са ясно доказателство. Копа и Коджека упрекват Европейската комисия, че е предложила своята визия за бъдещата ОСП, без да се съобразява с актуалната ситуация и с националните особености. Вместо това Брюксел залага цели за намаляване на препаратите и торовете, за които няма научни доказателства. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.