1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрни договорености с Турция

Аграрни договорености с Турция

Проблем са картофите

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с държавния министър на Турция по външната търговия Кюршад Тюзмен.

Двамата уговориха организиране на работни срещи между службите за растителна защита на двете държави, на които да бъдат обсъдени възможностите за въвеждане на временни спешни мерки за ограничаване на вноса на картофи от Турция в ЕС.

„Турция е основен партньор на България в търговията със селскостопански стоки между Балканските държави. Търговските отношения между двете страни се развиват и задълбочават непрекъснато, което намира израз в нарастващия всяка година аграрен стокообмен”, коментира министър Валери Цветанов.

Според министър Тюзмен е „необходимо насърчаване на търговските контакти между фирми и неправителствени организации от двете страни с цел увеличаване на търговията на български селскостопански и хранителни стоки, които могат да намерят добър прием на пазара в Турция”.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за реализация на съвместни проекти и инвестиции в областта на земеделието, както и сътрудничество в областта на производството на аквакултури и рибарството. Двамата министри дискутираха и възможността за създаване на специална съвместна лаборатория по въпросите за развитието на рибарството в Черноморския басейн.

Обменът на опит и научни знания в областта на овощарството и зеленчукопроизводството и търговията със селскостопанската техника също бяха сред обсъдените теми. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.