1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният министър - Добивът е висок, логично е цената на хляба да падне

Аграрният министър - Добивът е висок, логично е цената на хляба да падне

Всичко се намества болезнено

Логично е при свободна пазарна икономика, цената на хляба да падне, след като добива е висок. Това каза пред Дарик радио министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Въпреки това той уточни, че не може да бъде категоричен.

Министърът заяви, че за последните 16 години такъв среден добив на пшеница – над 400 кг от декар, като тази година, не е имало и това се дължи на комплексни фактори, които влияят на това - както оптималните климатични условия, така и прилагането на адекватна агротехнология.

Относно фуража, земеделският министър подчерта, че се очаква общо добива на хлебно и фуражно зърно да достигне 7,5 млн. тона. „Миналата година имаше големи разходи, ниски добиви, висока себестойност и притеснение в производителите, но тази година има двойно повече фуражно зърно”, обясни той.

Цветанов изрази становище, че няма как световната финансова криза да не се отрази на страна ни като страна-член на Европейския съюз. "В същото време, донякъде това влияние ще бъде малко посредствено, тъй като нашата действаща в момента пазарна икономика все още няма реални комуникации, няма реален достъп и влияние на пазара, върху цените, върху потребителя и върху производителя, и това особено ясно се чувства в земеделието, в което сега, през първата година след присъединяването на страната в ЕС, всичко болезнено се намества", каза още той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.