1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният министър проф. Димитър Греков забрани продажбата на тръбопроводи от “Напоителни системи”

Аграрният министър проф. Димитър Греков забрани продажбата на тръбопроводи от “Напоителни системи”

В държавното дружество започва проверка

Аграрният министър проф. Димитър Греков нареди незабавно да спре бракуването, демонтажа и продажбата на тръбопроводи от държавната фирма  “Напоителни системи”. Заповедта касае тръби от PVC, стомана, бетон или етернит, както и други хидромелиоративни съоръжения, собственост на дружеството, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. В същото време в държавното дружество започва проверка, но от министерството не уточняват от какво е предизвикана тя.

Решението за продажба на тръбопроводи бе взето през април миналата година. Тогава стана ясно, че “Напоителни системи” ще продаде за скрап 15 000 тона бракувани тръби и помпени станции, за да изплати дълговете си към доставчици. В Народното събрание избухна скандал, тъй като БСП заяви, че се режат  напълно годни съоръжения. “Министърът на земеделието Мирослав Найденов твърди, че това са ненужни и неизползваеми съоръжения, но ние твърдим, че той лъже”, каза тогава Корнелия Нинова, а колегата й Пенко Атанасов призова гражданите да сформират доброволни отряди за защита на съоръженията.

Тръбите се обявиха за продан на Софийската стокова борса на цена между 230 и 390 лева за тон. С парите се погасяваха задълженията към НАП и доставчици. Сред кредиторите на държавната фирма е и “Лукойл”. “Напоителни системи” очакваше от продажбите на скрап да постъпят 6 млн. лв. в дружеството. Държавната фирма има база за напояване на 7,5 млн. дка площи. Към активите се водят и множество разграбени помпени станции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.