1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният съвет настоява за глобално сътрудничество в борбата с АЧС

Аграрният съвет настоява за глобално сътрудничество в борбата с АЧС

Еврокомисар Кириакидис посочи, че с голямо внимание следят популацията на диви свине в Полша

Засилено внимание и открит информационен обмен в борбата с африканската чума по свинете поискаха земеделските министри от Европейския съюз по време на първата си среща за годината в Брюксел. На нея присъства и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидис.
 
Stela

Стела Кириакидис

Еврокомисар Кириакидис посочи, че с голямо внимание следят популацията на диви свине в Полша. Тя предупреди, че мерките в Европейския съюз няма да са достатъчни, докато болестта продължава да се разпространява в Азия. Затова Брюксел настоява за глобални мерки за борба с вируса.
 
По време на срещата в белгийската столица германския земеделски министър Юлия Кльокнер припомни за необходимостта от засилена информационна кампания, насочена към туристи и шофьори на камиони, идващи от Източна Европа. Тези групи, според Кльокнер, са потенциални преносители на болестта.
 
Друга тема, обсъждана на Аграрния съвет, беше обозначението за произход на пчелния мед, внасян от трети страни. 16 държави внесоха предложение то да стане задължително, за да се защитят европейските пчелари от евтината конкуренция. В момента правилата са такива, че при смесване на европейски с вносен мед търговецът може да изпише на етикета, че става дума за продукция от Европейския съюз с примеси от трети страни, без да се посочва за кои държави става дума. На теория това означава, че един буркан може да съдържа съвсем малко количество мед от Европейския съюз, а останалото количество да е например от Китай, без това да е видимо за потребителя.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.