1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният съвет ще обсъди ситуацията в Украйна

Аграрният съвет ще обсъди ситуацията в Украйна

Агресията на Русия засегна както производствения, така и експортния капацитет на Украйна

Земеделските министри от Европейския съюз  заседават днес в Брюксел. Срещата ще бъде председателствана от чешкия министър Зденек Некула. Европейската комисия ще бъде представлявана от комисаря по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, комисаря по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.
 
Сесията ще започне с дискусия относно възможностите за риболов за 2023 година, разглеждайки отношенията между ЕС и Обединеното кралство, както и условията в Норвегия и крайбрежните държави. На работен обяд министрите ще обсъдят настоящите правила за етикетиране на храните и необходимостта от евентуални подобрения. След обяд министрите ще се съберат отново, за да обсъдят ситуацията със селскостопанското производство и логистиката в Украйна, както и изпълнението на транспортните маршрути към западна Европа. На тази дискусия ще присъства и украинският министър на аграрната политика и храните Микола Солский.
 
Агресията на Русия засегна както производствения, така и експортния капацитет на Украйна. През 2021/22 година Украйна достигна рекордна реколта от зърнени и маслодайни култури, възлизаща на 108 милиона тона, но поради войната общата площ със зърнени култури е намаляла с 26,6 % в сравнение с миналата година. Тази година Украйна очаква добиви от зърнени и маслодайни култури на средното ниво от последните 6 години, около 67 милиона тона.
 
Като се има предвид, че Украйна изнася повече от половината от продукцията си, тя все още трябва да изнесе около 13 милиона тона от миналогодишната реколта. Въпреки че частичното повторно отваряне на украинските пристанища ще бъде приветствано от министрите като положително развитие, се очаква те да подчертаят, че ситуацията остава трудна в Украйна и в световен мащаб. Освен те ще обсъдят, че остава да се види дали споразумението за черноморските пристанища ще продължи да се прилага след октомври, като се гарантира стабилен и предвидим поток на износ на храни от Украйна, включително по-нататъшно развитие на така наречените пътища за солидарност.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.