1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрният сектор бележи ръст от 3%, за последните 3 месеца

Аграрният сектор бележи ръст от 3%, за последните 3 месеца

Фермерите ще могат да разчитат на националните доплащания

В условия на тежка икономическа криза, аграрният сектор е единственият, който бележи ръст от 3%, сочат данни на Националния статистически институт. Това обяви днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на 15-тото издание на  националния аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него”, който се провежда в курорта Златни пясъци. Данните потвърждава тезата, че селското стопанство е един от секторите, които ще спомогнат за извеждането на страната от кризата, заяви още министър Найденов. Той представи на семинара конкретните намерения и възможности за подпомагане на сектора, като подчерта, че най-важно за тази подкрепа е, че Европейската комисия продължава да счита сектора за жизнено важен и му предоставя и през следващата година близо 48% от общия европейски бюджет. Фермерите ще могат да разчитат и на националните доплащания, които се очаква да бъдат не само в рамките на предвидените 220 млн. лева, но и на уговорените под условие допълнителни 150 млн. лева.

Усилено се работи по пълното приключване на предаването на информацията към Разплащателната агенция, така че от началото на декември да започне изплащането на националните доплащания за 2009 г. за фермерите. Вече са получени и необходимите данни, които са предадени към Разплащателната агенция за плащане на глава животно. Като друг евентуален източник на средства, министърът посочи, че в парламентът ще бъдат отстоявани преференциите за земеделските производители по отношение на корпоративния данък, като той ще се възстановява на 60% при доказване на капиталови инвестиции. Първо обаче ще трябва тази държавна помощ да се одобри от ЕК. Ще направим всичко възможно, за да спомогнем за създаването на добри условия за работа на заетите в земеделския и горския сектор, обеща Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори към парламента.

До 7 декември се очаква да приключат последните проверки по близо 100 проекта, оставащи за изплащане по програма САПАРД, информира Светослав Симеонов, заместник-директор на Държавен фонд „Земеделие”. Той уточни, че това е срокът, до който проверки ще могат да се правят, след което ще се задвижи процедурата по окончателното разплащане на тези проекти. Светослав Симеонов представи пред участниците и информация относно напредъка по прилагането на Програмата за развитие на селските райони. Като добра новина той посочи, че всички подадени проекти по мярка „Млад фермер” са разгледани и с последната група от одобрени проекти, които са около 1800, ще бъдат сключени договори през декември.

От над 2620 проекта, подадени по другата най-атрактивна мярка – 121 за модернизация на земеделските стопанства, са отхвърлени едва 61, което показва много добро овладяване на схемите за кандидатстване и подготовка на проектите. Министър Найденов отбеляза, че през последните месеци аграрното министерство се е разделило с 215 от своите служители, а бюджетът му е съкратен с 32%. Той отбеляза, че е наследил големи разхищения в повереното му министерство, като пример даде закупуването на 30 автомобилни гуми за служебна кола.

Министърът заяви, че целта му е българското земеделие да стане приоритетен отрасъл в националната икономика. Той подчерта, че до края на годината се очаква от Европа да бъдат освободени още средства за българските земеделски производители, които да подпомогнат най-вече българското млекопроизводство, което в момента се намира в колапс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.