1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрното министерство кани зърнопроизводители на 6 февруари

Аграрното министерство кани зърнопроизводители на 6 февруари

 

Проблемите на зърнопроизводството за реколта 2006-2007- сортове, технологии и растителна защита е темата на форум, организиран от Асоциацията на зърнопроизводителите в България, със съдействието на Министерство на земеделието и горите, който ще се проведе на 6 февруари, вторник, в град Добрич с участието на зам.-министър д-р Светла Бъчварова.

Форумът ще започне в 14:30 часа в ресторанта на хотел "България" и е част от съпътстващата програма на Борсата за семена и посадъчен материал, която се открива същия ден от 10 часа в сградата на Добричкия панаир.

На последното заседание на Консултативния съвет по зърно на 25 януари т.г. от страна на МЗГ беше инициирана среща със зърнопроизводителите във връзка с необходимостта от подобряване на качествените показатели на зърното. На Консултативния съвет беше отчетено, че българските фермери се нуждаят не само от финансиране, но и от осъвременяване на технологичните им познания. Промените в климата през последните години, както и създаването на множество нови сортове с нови качества изисква и надеждна експертна методологическа помощ при производството на зърно в съвременни условия, бе общото становище на консултативния съвет. Българските фермери се нуждаят не само от финансиране, но и от осъвременяване на технологичните им познания, беше общата позиция.  

На форума в Добрич са поканени за участие експерти от научните институти и агенции в системата на НЦАН и МЗГ, работещи по въпроси, свързани със зърнопроизводството. По проблемите на селекцията ще представят научни разработки експерти от Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево, Института по растителни генетични ресурси - в гр. Садово, Института по земеделие  в гр. Карнобат, Института по земеделие и семезнание – гр. Образцов Чифлик. По темите за фитосанитарния контрол са поканени специалисти от НСРЗ, за сортовете и сортоизпитването – експерти от ИАСАС и по проблематиката на азотното торене – експерти от НССЗ.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.