1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрното министерство прие промени в Закона за горите

Аграрното министерство прие промени в Закона за горите

Те са продиктувани от необходимостта българското законодателство да бъде синхронизирано с европейското на базата на преговорите по глава “Земеделие”

 

Наредба за условията и реда за възлагане изпълнението на 14 лесокултурни дейности в държавните гори, финансирани от бюджета на Националното управление по горите, прие Колегиумът на Министерството на земеделието и горите. Това са дейности, които поради специфичния си характер не са застъпени в Закона за обществените поръчки и се възлагат от държавното лесничейство чрез конкурс или пряко договаряне. Сред тях са събирането и добивът на семена, производството на посадъчен материал в горските разсадници, почистването на площи и подготовката на почвата за залесяване, засаждането на фиданки и отглеждането на горски култури, поливането и торенето, направата и поддържането на противопожарни прегради и просеки, както и борбата с болести и вредители.

Изброените в наредбата дейности могат да се възлагат поотделно или комплексно в зависимост от вида им, местонахождението на обекта, в който ще се извършват, от сезоните, обема на работата и сроковете за извършването им. Залесяването обаче, като едно от най-важните мероприятия в горите, задължително се възлага комплексно с другите лесокултурни дейности. Това се прави, за да се гарантира нормалното прихващане и растеж на културите. Дадена е възможност и на държавните лесничейства да извършват лесокултурни дейности с наети от тях работници по трудов договор.

В наредбата са регламентирани изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите за извършване на дейностите по възпроизводство на горите от държавния горски фонд по отношение на регистрация или лицензиране, търговска репутация и нейното влияние при оценка на предложенията. Подробно са описани условията и реда за определяне цената на обектите и включените в тях дейности, за провеждане на процедурите, както и основните изисквания при сключване на договор със спечелилия кандидат.

Конкурс ще се провежда за лесокултурни дейности, извършвани извън горските разсадници и със стойност над 15 000 лв. без ДДС, е записано още в наредбата. Предвидена е и възможност за пряко договаряне. То се провежда в случаите, когато началната стойност на обектите е под 15 000 лв. без ДДС.

Наредбата за условията и реда за възлагане на дейностите по възпроизводство на горите в Държавния горски фонд отразява настъпилите промени в Закона за горите, коментират специалисти. С приемането й ще се отмени досега действащата Инструкция № 5 за условията и реда за възлагане на лесокултурни дейности.

Необработен дървен материал може да бъде предлаган на пазара с описанието "класифициран по правилата на Европейската икономическа общност" само в два случая. На първо място той трябва да отговаря на критериите за класифициране за съответния клас, както и да е маркиран в случаите, определени с правилника за прилагане на Закона за горите. Това предвижда приетата промяна в Закона за горите. Измененията са продиктувани от поетите ангажименти от страната ни в преговорните глави "Свободно движение на стоки" и "Земеделие".

Необработената дървесина може да се класифицира по размери и/или качество, които предстои да се определят с правилника за приложение на закона, предвиждат промените. От своя страна класовете за размери и качество на необработения дървен материал се разделят на подкласове. Маркирането на необработен материал, класифициран според неговото качество, да се извършва чрез поставянето на незаличим знак за означаване на класа или подкласа, е записано още в проекта.

С глоба от 200 до 1 000 лв. ще бъде санкциониран всеки, който не спазва предлаганите нови разпоредби. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 400 до 1 500 лв., предвиждат промените в Закона за горите./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.