1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аграрното министерство се обърна и към зайцевъдството

Аграрното министерство се обърна и към зайцевъдството

В основата на съвременното зайцевъдство стои провеждането на системна развъдно-подобрителна работа, чиято крайна цел е висока икономическа ефективност и максимален срок на използване

 

Зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова връчи в края на миналата седмица разрешение за извършване на дейности по селекция и репродукция в животновъдството на новото сдружение "Българска развъдна асоциация по зайцевъдство".

В основата на съвременното зайцевъдство стои провеждането на системна развъдно-подобрителна работа, чиято крайна цел е висока икономическа ефективност и максимален срок на използване. От Министерство на земеделието и горите са наясно, че вносът на елитни разплодни зайци от породите Бял новозеландски, Калифорнийски и родителски форми за четирилинейния хибрид Цика ще осигури базата за създаване на Националния генофонд в зайцевъдството. Това е важна стъпка към подобряването на породния състав и ще подпомага в голяма степен изграждането и развитието на племенните и репродукторни ферми в страната с чистопородни зайци, гарантиращи високоефективно стоково производство. В обхвата на дейност на новата асоциация са включени и породите Бял великан, Белгийски великан и породната група Веселина.

Асоциацията работи по одобрена селекционна програма за получаване на животни, произвеждащи висококачествена месна продукция при минимален разход на фураж, максимално приспособени към условия на отглеждане, високо плодовити, с добро здраве и висок процент отбити зайчета. Това е начинът да се отговори на търсенето от страна на земеделските стопани, желаещи да произвеждат качествен и с доказан произход чистопороден и хибриден разплоден материал.

Зайцевъдството е отрасъл, който в България има традиции, но има още много да се прави, за да се бъде родната продукция конкурентоспособна на европейската трапеза. През последните няколко години само две кланици у нас успяха да получат документи за износ на зайци, а кланицата в Гулянци успя да се пребори само за BG номер.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.