1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агро Био център по геномика ще създава високотехнологични иновационни продукти

Агро Био център по геномика ще създава високотехнологични иновационни продукти

 

Заместник-министърът на земеделието и продоволствието  Светла Бъчварова взе участие в заседание на Съвета за икономически растеж, проведено в Министерството на икономиката и енергетиката. По време на срещата бяха разгледани предложения за проекти за създаване на национални изследователски и технологични центрове. В областта на земеделието е разработен и предложен за реализация проект в направлението за растителна и животинска генетика и биотехнологии – Агро Био център по геномика /АБЦГ/.

Създаването му е инициирано като проект от представители на Националния център за аграрни науки, Българската академия на науките, университетите в България и представители на бизнеса.

Ролята на центъра ще бъде качественото подобряване на земеделската продукция, запазването на биоразнообразието, екологичното усъвършенстване на традиционното земеделие. Като един от висококачествените и иновационни центрове, АБЦГ ще има ключова роля в изпълнението на стратегическите цели на Стратегията за Естествени Науки и Биотехнолигии на ЕК от 2002 г.

АБЦГ ще разполага с пълна гама от най-модерното оборудване в областта на растителната защита и животинска геномика, метаболомика, протеомика и биоинформатика за създаването на високотехнологични "геномни" продукти с приложение в земеделието, хранително-вкусовата промишленост, производството на биоматериали, компоненти и енергийни ресурси.

Центърът ще създава високотехнологични иновационни продукти и с дейността си ще допълва и подпомага не само научните институции в България, но и тези на Европа на базата на съществуващото уникално биоразнообразие в страната.

Създаването на национални центрове е една от най-разпространените форми в света на държавната подкрепа за развитието на икономиката. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.