1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Акцизът върху ракията може да бъде намален само с промяна на еврозаконодателството

Акцизът върху ракията може да бъде намален само с промяна на еврозаконодателството

Това показва решение на Комисията за защита на конкуренцията

Акцизът върху гроздовата ракия може да бъде намален с 50%, само ако бъде променено европейското законодателство, показва решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише dnevnik.bg. В средата на март министерството на финансите е поискало становище от антимонополното ведомство дали евентуалното намаляване на данъчната ставка върху ракията ще наруши конкуренцията на пазара. В отговор на запитването от КЗК са излезли с решение, според което единствено Европейската комисия може да определи дали ще бъде намалена свободата на пазара. Основополагащ документ е договорът за функциониране на Европейския съюз.

В края на февруари Министерският съвет прие решение, с което намаляването на акциза върху ракията става национална кауза. Предложението не е ново за страната, но този път дойде от земеделския министър Мирослав Найденов.

Според европейското законодателство "акцизът за етилов алкохол се определя за хектолитър чист алкохол при температура 20°С и се изчислява въз основа на количеството хектолитри чист алкохол. По правило държавите членки прилагат за етиловия алкохол една и съща ставка на акциза по отношение на всички продукти, подлежащи на акцизно облагане". Допускат се две изключения от правилото. Първото е за количества, произведени в малки спиртоварни. Тогава може и данъкът да е с 50% по-нисък от стандартната ставка. България се е възползвала от това право.

Второто изключение е за високоградусови продукти от регионално или традиционно естество. Именно като такъв продукт България ще опита да наложи ракията. Досега само две страни членки са се договорили с Европейския съюз за наполовина по-нисък акциз за традиционни питиета - Франция за рома и Гърция за узото. И двете страни трябва да спазват строги правила при производството на напитките, защото от пълен акциз са освободени само тези, които отговарят на "традиционните критерии за производство".

В България акцизът върху твърдия алкохол е 1100 лв. за хектолитър чист алкохол и 550 лв. за произведен в малки спиртоварни. Така за бутилка 40% алкохол се плаща 4.40 лв. акциз. "Процедурата за приемане на актове на Европейския съюз в областта на данъците върху оборота, акцизите и другите форми на косвено данъчно облагане е регламентирана в Договорът за функциониране на ЕС", пише в решението на КЗК. В такъв случай Съветът на ЕС трябва след консултация с Европейския парламент и икономическия и социален комитет да промени разпоредбите.

 

Етикети КЗК, ракия, акциз, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.