1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Алкохолни напитки със стар бандерол ще се продават в срок до 6 месеца от въвеждането на новия образец

Алкохолни напитки със стар бандерол ще се продават в срок до 6 месеца от въвеждането на новия образец

 

Правителството прие Наредба за реда и начина за въвеждане на бандероли за бутилираните алкохолни напитки, съобщиха от правителствената информационна служба.  От 1 юли тази година влиза в сила новият Закон за акцизите и данъчните складове, който предвижда изцяло нова уредба на акцизното облагане при производството и вноса на акцизни стоки. Закона създава ново правно основание за въвеждането на бандеролите, аналогично на сегашното в Закона за акцизите - т. е. редът и начинът за въвеждането на бандеролите ще се определя от Министерския съвет. Както беше и досега, новият Закон за акцизите и данъчните складове предвижда бутилираните алкохолни напитки, предназначени за местния пазар, да се продават само с поставен върху потребителската опаковка бандерол. Подзаконовият  нормативен акт запазва някои от действията, които се извършват по повод въвеждането на бандеролите, например утвърждаването със заповед на министъра на финансите на образците на бандеролите, в която ще се определя датата на въвеждане на образеца, действията, които лицензираните складодържатели и вносителите трябва да предприемат при промяна на образците, информацията, която се обозначава върху бандеролите.

Новите моменти в наредбата са продиктувани на първо място от преминаване администрирането на акциза върху митническата администрация, а не както досега от органите по приходите. При промяна на образеца на бандерола лицензираните складодържатели и вносителите са длъжни в 60-дневен срок от датата на въвеждането на нов образец да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили.

Алкохолни напитки с бандерол, действащ до датата на въвеждане на новия образец  могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 6 месеца от датата на въвеждане на новия образец на бандерол. Регламентирани са ограничителни разпоредби, свързани с износа, а именно, че алкохолни напитки, предназначени за износ, не се облепват с бандерол по смисъла на наредбата и се съхраняват отделно. Въведено е изискване поставянето на бандерола върху потребителската опаковка да се извършва само по начин, който да не закрива информацията, която се отпечатва върху бандерола.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.