1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Американските земеделски доклади не са достатъчно прозрачни

Американските земеделски доклади не са достатъчно прозрачни

Земеделското министерство все още работи със стари методи

Американски фермерски организации подлагат на остра критика докладите, публикувани от земеделското министерство във Вашингтон. Според стопаните тези доклади не са достатъчно прозрачни и не ползват модерни технологии.
 
В свое проучване, изготвено след анализ на докладите от последните няколко години, Американското фермерско бюро, най-голямата организация на селскостопанските производители в Съединените щати, посочва, че земеделското министерство все още работи със стари методи, включващи статистически данни, събрани чрез допитване до хиляди ферми. При тези анкети стопаните трябва да отговарят на въпроси за засетите площи, добиви и складови наличности. На базата на тези данни експертите от ведомството съставят своите доклади, на които разчитат търговците на зърно и които определят международните цени. Освен това във всеки щат министерството има служители, които правят проучвания по места и съобщават резултатите в централата. 
Косад онлайн магазин
 
Анализът на Фермерското бюро установява, че редица прогнози, публикувани в министерските доклади, в последствие се оказват силно променени, тъй като не са отразили актуални метеорологични събития, каквито бяха големите наводнения през 2019 година. Бедствията доведоха до сериозно забавяне на сеитбата, но не бяха отчетени от ведомството, в резултат на което се стигна до сериозни пазарни смущения.
 
Затова фермерската организация е съставила списък с предложения как министерството да си върне доверието на стопаните. Идеите се концентрират най-вече около технологични подобрения и по-тясното сътрудничество между фермери и държавни експерти. Желанието на Фермерското бюро е докладите да бъдат по-прозрачни по отношение на събраните данни и данните да отразяват международния и вътрешния пазар. Друго предложение е докладите да излизат не само на определена дата, а и когато има природни бедствия, така че да бъдат винаги актуални.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.