1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ангел Кинанов е новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”

Ангел Кинанов е новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”

Временно

 

сн. ДНЕВНИК

 

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” реши да освободи досегашния изпълнителен директор на фонда Ализан Яхова. Временно изпълняващ длъжността до избор на нов изпълнителен директор ще осъществява Ангел Кинанов, който в момента е зам.-изпълнителен директор с ресор селскостопански пазарни механизми.

УС на ДФЗ определи критериите за подбор на нов изпълнителен директор. Подборът ще бъде извършен сред служителите на ДФ „Земеделие” поради необходимостта да навлезе в работата незабавно, предвид липсата на време за обучаване и запознаване с материята. Това от своя страна има и предимството, че ще представлява професионален, а не политически избор, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Кандидатите могат да подават своите документи до 18 август 2009 г., когато ще бъдат разгледани от УС и избран нов изпълнителен директор.

„Земеделските стопани очакват от наша страна редица спешни мерки и действия, включително и решение по въпроса с изплащането на субсидиите по САПАРД. Проблем остава това, че програмата изтича в края на годината, а официално решение от страна на  Европейската Комисия за разблокиране на спрените средства все още няма”, коментира министърът на земеделието и храните.

Новият изпълнителен директор трябва задължително да се ползва с доверието на службите на Европейската комисия, както и да е наясно със спецификата на генералните проблемите във Фонда, посочени до момента в докладите на Европейската комисия и ОЛАФ. Това се отнася и до поставените от тях въпроси по отношение на административния капацитет и все още недостатъчното разбиране на Европейските регламенти, в частта им за докладване на нередности и конфликта на интереси.

Ангел Кинанов е роден на 6 януари 1978 г. Завършил е магистратура в ЮЗУ „Неофит Рилски" - Благоевград, специалност публична администрация. От юни 2007 г. е зам.-шеф на ДФ „Земеделие". УС на ДФ „Земеделие” прие оставката на Ализан Яхова, която беше освободена от длъжността изпълнителен директор, след като представи пред борда пълен отчет за свършеното през периода, в който ръководеше институцията.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.