1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ангела Меркел прие представители на агросектора

Ангела Меркел прие представители на агросектора

Срещата беше свикана в отговор на масовото недоволство на фермерите в Германия

Представители на 40 немски фермерски организации бяха приети от канцлера Ангела Меркел на обещаната преди месец среща за обсъждане на проблемите в агросектора. Меркел обеща диалог на всички нива и изрази своето уважение към труда на стопаните.

Срещата беше свикана в отговор на масовото недоволство на фермерите в Германия, изразило се в редица протестни акции, при които стопаните блокираха с тракторите си движението в големи градове. Последният митинг пред Бранденбургската врата в Берлин събра рекорден брой участници.

В своята реч Ангела Меркел призна, че при съставянето на т.н. "аграрен пакет", срещу който е насочено недоволството, е направена грешката съсловието да не бъде привлечено за обсъждане. В бъдеще това ще се промени, обеща тя, особено когато става дума за нови изисквания за опазването на природата. "Селското стопанство е основна част от нашето общество и нашата икономика", изтъкна Меркел.

Една от най-разпалено разискваните теми е предвиденото в "аграрния пакет" ограничаване на препаратите за растителна защита. Повод за недоволство сред селяните е и предложението субсидиите да не се разпределят само според обработваната площ, а да се дават при спазването на екологични изисквания. Този подход ще докара много фермери до фалит, смятат стопаните.

"През следващата година ще инициирам диалог за обществените нагласи и очаквания, насочени към селското стопанство", обеща Меркел. Една от темите на този диалог ще бъдат евтините храни. От една страна гражданите настояват за повече екология и по-хуманно отношение спрямо животните, но от друга не са готови да плащат по-висока цена за месото и млечните продукти.

По отношение на новите изисквания, записани в "аграрния пакет", Меркел не смята да отстъпва, стана ясно на срещата. Като пример, налагащ по-строгите мерки, тя посочи изчезването на биоразнообразието. По думите й селското стопанство не е единственият виновник, но все пак част от цялата картина. Опазването на климата също е обща задача, смята тя и подчерта, че правителството ще се стреми да предостави на сектора условия, при които той да може да генерира печалби.

На срещата земеделският министър Юлия Кльокнер поясни, че селското стопанство трябва да се обсъжда от цялото общество. Затова от догодина започват редица форуми, на които да се дискутират наболелите теми. Една от тях ще бъде с представители на търговските вериги, които оказват голям натиск върху изкупните цени на аграрните продукти.

Реакциите след срещата бяха разнопосочни. Докато президентът на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид я окачестви като "добро начало", отделни фермери изразиха своето недоволство от факта, че не е станало дума за ежедневните им проблеми, предизвикани от екологичните изисквания.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.