1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аржентина се изправя пред масовото въвеждане на биогоривата

Аржентина се изправя пред масовото въвеждане на биогоривата

 

 

Ако бъдат увеличени данъчните поощрения върху производството на биогорива, аржентинското правителство се надява да въздейства върху тяхното производство. Плановете на правителството включват още през следващите 3 години, 5% от употребяваните горива в икономиката да бъдат заменени с биодизел и етанол.

Много от жителите на страната обаче са обезпокоени от факта, че отклоняването на плодородна земеделска земя за нуждите на производството на биогорива, произвеждани от царевица, захарна тръстика, палмово масло или друг вид аграрни продукти, ще увеличи неимоверно цените на основните хранителни продукти.

Преди пет години  Аржентина преживя криза, от която  още се възстановява. Затова не е чудно, че страхът от повишаващото се търсене на зърнени храни за задоволяване на нуждите около производството на биогорива расте. Съществува и повишен риск от удвояване на инфлацията през следващите две години.

Високите цени на стоките за широко потребление подпомогнаха възстановяването на Аржентина от една страна, но от друга повишиха инфлацията на цената на хранителните продукти. Правителството наложи рестриктивни мерки спрямо износа на зърно и телешко месо, с цел да задоволи вътрешното потребление, докато цената на царевицата, соята и пшеницата продължиха да се покачват.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.