1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Аржентински фермери протестират заради повишаването на митническите тарифи за износ на соя

Аржентински фермери протестират заради повишаването на митническите тарифи за износ на соя

90-дневната стачката на фермерите в Аржентина заплашва страната с глад

Продължаващата вече три месеца стачка на фермерите в Аржентина заплашва отново да доведе до криза на местния пазар за хранителни продукти и да остави магазините с празни лавици. Хиляди шофьори на камиони блокираха основните магистрали в южноамериканската държава в опит да накарат фермерите да подновят износа на зърно и соя.

В продължение на 90 дни аржентинските фермери периодично протестират заради повишаването с 13% на митническите тарифи за износ на соя. Мерките бяха обявени през март от аржентинския президент Кристина Киршнер. Оттогава Киршнер упорито защитава решението си и единствената отстъпка, която предложи на фермерите, беше да фиксира данъците върху производството на зърно и соя.

Сега протестиращите шофьори са блокирали 60 магистрали и шосета в страната, като твърдят, че спирането на износа на зърно и соя им донася тежки загуби. Супермаркетите и месарниците в Буенос Айрес вече предупредиха, че запасите им от говеждо и пилешко месо, както и от млечни продукти, ще стигнат максимум за три дена. Големите промишлени предприятия също ще се наложи да спират постепенно работа поради липсата на доставки от суровини.

Вчера Кристина Киршнер отново нападна фермерите, като заяви, че никой в Аржентина не може да си позволи да не работи 90 дни, освен тях. Само тези, които имат големи доходи, могат да си позволят такова нещо, твърди тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.