1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Асен Друмев временно няма да бъде изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"

Асен Друмев временно няма да бъде изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, който е и председател на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", е свикал вчера извънредно заседание на УС на фонда, по молба на изпълнителния директор Асен Друмев, съобщиха от пресцентъра на МЗГ.
Друмев подаде молба за 60 дневен платен отпуск, считано от днес, който му е разрешен.
Молбата на Асен Друмев е свързана с дознание на ГДБОП, във основа на което на 5 март 2007 г. е привлечен като обвиняем за сключена неизгодна сделка (договори за наем на офиси на Разплащателната агенция, които вече действат). Пред УС на ДФЗ Асен Друмев поясни, че излизайки в отпуск, временно се самоостранява от длъжност, като негова воля и желание е да не възпрепятства съдебните процедури.
Асен Друмев разясни пред членовете на УС на ДФЗ същността на обвинението. То по никакъв начин не е свързано нито с прилагането на програма САПАРД, нито с разследването на ОЛАФ, нито с каквито и да било финансови схеми за подпомагане. Става въпрос за наемане от страна на ДФ "Земеделие" на офиси в градовете Пловдив и Разград, които вече се ползват от регионалните звена на Разплащателната агенция. Според обвинението офисите са наети от частни собственици, на които неправомерно част от наема е изплатен авансово.
Друмев подчерта, че наемането на сграден фонд не е предмет на обществена поръчка, нито в законите на Република България съществува забрана част от размера на наемите да бъде изплатен авансово. Той поясни, че преди да се пристъпи към наемане на офиси за Разплащателната агенция от частни лица, от ДФ "Земеделие" писмено са поискали необходимите площи да бъдат осигурени от сградния фонд на МЗГ и областните управи по места. Към наемане от частни лица се е пристъпвало само в случаите, когато държавните институции не са разполагали с необходимите сгради, подходящи за офиси на агенцията. Налице са писмени документи, в които областните управители са уведомили ДФ "Земеделие", че нямат възможност да подсигурят подходящи сгради за офиси на Разплащателната агенция. Там, където са наемани сгради за офиси от частни лица, са направени задълбочени проучвания за размера на наемите в конкретните градове и техните райони. Размерът на наемите, които ДФ "Земеделие" е договорил, неизменно е по-нисък от средните за тези градове и райони.
Друмев обясни още, че авансовите плащания са били направени с цел средствата по тях да бъдат ползвани за извършване на ремонти от страна на собствениците, които са документирани и приспаднати от общия размер на наемите. Видът и стойността на ремонтите е изцяло съобразен с европейските изисквания за дейността на Разплащателната агенция.
През първите 30 дни от отпуска на Асен Друмев длъжността му ще се изпълнява от зам.-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Радослав Иванов, а във втория период - от зам.-изпълнителния директор Ализан Яхова.
УС на фонда изрази готовност за пълно съдействие по случая, с оглед бързото приключване на досъдебното производство, което е от важност за успешното финализиране на програма САПАРД и старта на прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС.
УС на ДФ "Земеделие" изрази подкрепата си към извършените действия и недоумение, че не се отчита фактът, че без сключените договори дейността на Разплащателната агенция би била невъзможна.
Министър Кабил съобщи пред членовете на УС, че ще поиска извънреден одит от страна на Сметната палата, който да установи правомерността на разходваните средства за изграждането на Разплащателната агенция.
/focus-news.net/

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.