1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Асоциацията на младите фермери става все по-силна и влиятелна

Асоциацията на младите фермери става все по-силна и влиятелна

Във всички областни градове на страната тече кампания по набиране на нови членове

 

Стартира поредица от семинари във всички областни градове на страната, в които се разясняват ползите от обединението на младите фермери в създадената през миналата година асоциация. Нейният председател Димитър Димитров заяви, че колкото повече са членовете й, толкова по-добре техният глас ще се чува.

На мероприятията са поканени млади фермери, кандидатствали и одобрени по мярка 112. Още с първия проведен семинар в Стара Загора, Димитър Димитров обяви, че от 39 присъстващи млади фермери, всички са заявили желание да станат членове на асоциацията. Идеята е интересите им да бъдат защитени и заедно да търсят добри възможности за развитие на бизнеса си. В Асоциацията на младите фермери могат да членуват земеделски производители до 40-годишна възраст, както и всички, които могат да допринесат за нейното развитие.

Асоциацията е започнала дейността си с 30 учредители. По-късно към нея са се присъединили още около 15 души, а днес нейни членове са стотици млади фермери. Сега след семинарите Димитров очаква все повече млади фермери да проявят желание да бъдат обединени. Амбицията на асоциацията е да обедини всички активни млади фермериq особено тези, които са кандидатствали по мярка 112 и тези, които за в бъдеще биха искали да кандидатстват по нея, защото асоциацията се бори тя отново да бъде отворена.

„Ние решаваме проблемите на нашите членове”, заяви Димитров, като посочи, че най-добрият пример за това е от последните дни. Заради неизплатени средства на 1300 млади фермери, сключили договор по мярка 112, асоциацията е поставила ултиматум към МЗХ и ДФЗ, че ще започне протестни действия. В резултат на това е последнала бърза реакция и буквално на следващия ден на 500 от фермерите парите са били изплатени. Димитър Димитров обяви, че сега остават 849 млади фермери, които са със сключени договори, но все още не са им платени средствата. От ДФЗ са сигнализирали за технически проблем, след чието отстраняване, парите ще бъдат преведени.

Изводът на Димитров е, че когато държавните органи видят едни обединени хора, които си знаят правата и знаят как да си ги защитават, те реагират много бързо. Председателят на асоциацията обеща, че членовете на обединението могат да очакват най-вече подкрепа, защита на всички техни интереси и права, издействане на по-големи преференции, обучения, оказване на помощ при реализация на продукцията им.

В момента асоциацията участва в работни групи към МЗХ, като по този начин членовете й имат глас при създаването на наредбите и законите, по които след това ще работят.

Във всички европейски страни, с изключение на Румъния, има подобни асоциации. Българската асоциация има преки контакти с останалите млади фермери от Европа. Тя се е присъединила към обединението на източноевропейските млади фермери – „CERYC”, в контакт е и с европейското обединение на младите фермери „CEJA”.

След провеждането на семинарите във всички областни градове, Димитър Димитров се надява асоциацията да е много по-силна, а гласът на младите фермери в България – по-силен и категоричен.

Поради големия интерес публикуваме електронната поща на Асоциацията на младите фермери: e-mail: youngfarmers@abv.bg за всички, които искат да станат нейни членове или тези, които имат проблеми и биха искали асоциацията да съдейства за разрешаването им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.