1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Атидже Алиева-Вели: Европейският парламент зае твърда позиция за отхвърляне на допълнителните тежести за животновъдите

Атидже Алиева-Вели: Европейският парламент зае твърда позиция за отхвърляне на допълнителните тежести за животновъдите

Малките, семейни ферми не трябва да бъдат считани за промишлени инсталации

По време на пленарна сесия вчера, мнозинството от членовете на Европейския парламент подкрепи европейските и българските говедовъди, птицевъди и свиневъди, отхвърляйки намаляването на праговете засвиневъдните и птицевъдните ферми и включването на говедовъдни ферми в обхвата на Директива за индустриалните емисии.

Като член на Комисията по земеделие и развитие на селските региони и съ-вносител на поправки по темата, евродепутатът от ДПС/Обнови Европа - Атидже Алиева-Вели изтъкна след проведеното гласуване „Радостно е, че мнозинството от колегите, не само в Комисията по земеделие, а в целия Европейки парламент се вслушаха в опасенията на нашите фермери и по време на гласуването на предложението за Директива за индустриалните емисии бяха приети измененията, които заедно с колеги предложих в Комисията по земеделие. Така успяхме да отхвърлим предложението за включване на едрия рогат добитък в обхвата на директивата и да запазим лимитите за секторите Птицевъдство и Свиневъдство, отхвърляйки неоправданите допълнителни тежести и свръх-регулация за европейските животновъди.“

В процеса на преразглеждане на директивата, Европейската комисия бе предложила текст, съгласно който се намаляват праговете за свиневъдните и птицевъдните ферми и се включват в обхвата на законодателното предложение всички говедовъдни с повече от 150 животински единици, обосновавайки се с необходимостта от намаляване на генерираните от земеделските стопанства амоняк и метан. Предложението обаче бе подложено на значителна критика - както от представителите на държавите-членки в Съвета, така и от земеделските организации и бе отхвърлено при гласуване в рамките на Комисията по земеделие и развитие на селските региони на ЕП.

„Малките, семейни ферми не трябва да бъдат считани за промишлени инсталации. Целта на преразглежданото законодателно предложение е да помогне на европейския индустриален сектор да постигне гъвкавост и ефективност, осъществявайки зеления преход, но това може да стане единствено с балансирани и добре обмислени мерки“, допълни българският евродепутат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.